EN CONTRA DEL COPAGAMENT I DE MÉS RETALLADES SOCIALS

Les Comunitats Autònomes i el Consell de Política Fiscal estan estudiant propostes per aplicar nous copagaments i retallades socials. Les organitzacions  de pacients crònics més importants de l’Estat manifesten públicament el seu rebuig frontal a aquestes mesures.

corruption

Aquest mes de juliol hem conegut que l’Estat Espanyol ha perdut 11.839 milions en la venda de Catalunya Banc al BBVA. Aquesta quantitat s’apropa a les retallades en sanitat i educació que s’han dut a terme fins el 2013, les quals sumen 13.800 milions. Amb aquest import, en paraules de Mariano Barbacid, exdirector del CNIO (Centro Nacional de Investigación Oncológica), “la ciència espanyola faria un salt”.

En aquest context, el Consell de Política Fiscal i Financera estudia propostes “d’optimització de recursos públics remeses al Ministeri d’Hisenda per les Comunitats Autònomes, que busquen afrontar el seu problema de deute, un problema contret, en darrera instància, amb entitats bancàries.

dios dinero

Entre les propostes, destaca l’aplicació de nous copagaments i retallades socials. Algunes de les mesures que més podrien afectar el col.lectiu de pacients crònics són el copagament per assistència a consulta mèdica i urgències, en transport sanitari i l’euro per recepta. D’altra banda, s’inclou la proposta de retardar l’entrada en vigor de les prestacions associades al reconeixement del grau 1 de Dependència, la qual cosa perjudicaria a moltes famílies que esperen ajuda urgent.

Els involucrats ja noten els efectes dels copagaments allà a on s’han implantat, que poden arribar a situacions de seriós risc sanitari. L’impacte dels copagaments a la salut dels pacients és objecte de permanent estudi en països com els EUA, on no disposen d’un sistema universal sanitari. El darrer informe, publicat a Health Affairs, indica que eliminar-los millora el seguiment dels tractaments, fa baixar les complicacions un 35% i, en conseqüència, redueix la despesa sanitària un 70%.

Implantar aquestes mesures després de que cada ciutadà espanyol cotitzant hagi pagat 800 euros per que l’Estat regali Catalunya Banc al BBVA és injust i vergonyós. Però, a més, a la llum dels informes especialitzats, és estúpid. A sobre, les dades oficials reflecteixen la manca de rendibilitat de la concentració d’entitats bancàries a Espanya, el gran volum de les quals suposa un risc sistèmic, segons els experts.

Si els impostos no financen beneficis socials sinó que paguen deute públic als bancs i les retallades no redueixen el deute sinó que financen operacions bancàries no especialment recomanables, alhora que els bancs només donen crèdit a un interès molt alt, molts ciutadans ens podríem preguntar si no estem pagant el mateix vàries vegades al mateix beneficiari a canvi de res.

Per llegir el comunicat conjunt de les organitzacions espanyoles de pacients crònics, fes clic aqui.

pocket money