Que ningú no tiri la tovallola!

openmind1

El 3 de juliol el Centre de Salut Mental Lou Ruvo de la Cleveland Clinic va publicar un estudi indicant que el 99,6% dels assajos clínics contra l’Alzheimer han fallat i que bona part de la indústria farmacèutica no veu clar el camí per on seguirPerò els científics estan lluny de tirar la tovallola i estan fent avenços molt importants per entendre les causes de la malaltia, un factor clau pel disseny racional d’estratègies terapèutiques innovadores.

Del 9 al 11 de juliol es va celebrar la Conferència Barcelona Biomed, un important congres científic que va posar en comú els darrers descobrimentsper unir la comunitat científica en un mateix esforç. Prop de 160 científicsaplegats per l’IRB Barcelona (Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona) van exposar les novetats de recerca al voltant d’una de les marques distintives de l’Alzheimer, la proteïna beta amiloide, component principal de les plaques amiloide característiques de la malaltia.

Els científics, els veritables experts, es mostren optimistes i asseguren que amb més recerca, i una recerca més intensiva, es podran desenvolupar estratègies terapèutiques racionals. “La inversió en recerca bàsica i aplicada és l’únic camí per trobar les solucions, i si s’inverteix com s’ha fet amb el càncer –que avui supera per 10 la inversió en Alzheimer-, els efectes sobre el desenvolupament de noves teràpies serà extraordinari”, van declarar els científics Christopher Dobson, de la Universitat de Cambridge, i Natàlia Carulla, de l’IRB Barcelona, coorganitzadors de la conferència.

L’objectiu compartit dels participants d’aquestes jornades és que arribin als hospitals proves diagnòstiques fiables que permetin detectar precoçment l’Alzheimer i facilitar assajos terapèutics efectius de molècules que frenin i curin la malaltia. Hem de reclamar a les institucions publiques que assumeixin la seva responsabilitat per assolir aquest objectiu i demanar a la industria farmacèutica la seva complicitat en la lluita contra aquest problema, que, com tots els problemes de salut, ho és de tots.

brain escaner peq